KOLOREKTUM.CZ | SCREENING KOLOREKTÁLNÍHO KARCINOMU [ISSN 1804-0888]
česky | english | mapa webu


NOP

PARTNEŘI A ODBORNÁ ZÁŠTITA PROJEKTU
Partneři a odborná záštita: MZ ČR, ČGS, SVL, SPL ČR, ČGPS, ČOS, VIZE
Institut biostatistiky a analýz, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita
PODPORA PROJEKTU
Podpora projektu: Roche, Ipsen, Orion Diagnostica, OnkoMaják

FCB
Incidence zhoubných nádorů celosvětově i nadále roste: rakovinou onemocní 1/5 mužů a 1/6 žen
5.12.2018 medscape.com, IBA LF MU | Další informace...

Podle odhadů Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) bude v roce 2018 na celém světě nově diagnostikováno 18,1 mil. případů zhoubných nádorů a 9,6 mil. lidí v důsledku zhoubného nádoru zemře. Nejnovější odhady pro tento rok byly publikovány letos v září v odborném časopise CA: A Cancer Journal for Clinicians [1].

Epidemiologie kolorektálního karcinomu v mezinárodním srovnání
30.10.2018 IBA LF MU | Další informace...

Zajímá Vás, jak si Česká republika stojí v porovnání se zbytkem světa, co se týká epidemiologie kolorektálního karcinomu?

Výskyt zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku u mladých Evropanů roste o 6 % ročně, varuje nejnovější zpráva
23.10.2018 Tisková zpráva UEG | Další informace...

Incidence kolorektálního karcinomu (CRC) v Evropě ve věkové skupině 20–39 let v období 2008–2016 rostla o 6 % ročně. Ukazují to nejnovější dostupná data [1].

Pozvánka na konferenci PREVON 2018
26.9.2018 ÚZIS ČR | Další informace...

Národní screeningové centrum Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR si Vás dovolují pozvat na 2. ročník konference PREVON 2018, která představí aktuální pokroky v oblasti časné diagnostiky vážných onemocnění. Konference PREVON (PREvence Vážných ONemocnění) se bude konat ve dnech 13.–14. listopadu 2018 v TOP Hotelu Praha.

Konzumace potravin s nízkou výživovou kvalitou je spojena s vyšším rizikem vzniku zhoubného nádoru
18.9.2018 Tisková zpráva PLOS Medicine | Další informace...

Velká evropská studie [1] potvrdila, že konzumace potravin s vysokou hodnotou tzv. FSAm-NPS skóre – tedy potravin s nízkou nutriční kvalitou – souvisí se zvýšeným rizikem vzniku zhoubného nádoru. Její autoři zároveň poukázali na dosud nevyužitý potenciál systému nutričního profilování potravin, který doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) [2].

Onkologičtí pacienti v péči léčitelů umírají dříve, ukazuje studie. Ministerstvo chystá regulace
25.8.2018 aktualne.cz | Další informace...

Onkologičtí pacienti, kteří se léčí alternativní medicínou, mnohem častěji odmítají klasickou léčbu. Zároveň umírají dříve než ti, kteří podstupují jen klasickou léčbu. Ukazují to čerstvé výsledky rozsáhlé americké studie, kterou otiskl prestižní časopis JAMA Oncology [1].

Molekulární charakteristika kolorektálního karcinomu a její význam v diagnostice a terapii
30.7.2018 proLékaře.cz | Další informace...

Kolorektální karcinom (CRC) je celosvětově třetím nejčastějším onkologickým onemocněním. Přibližně 65 % případů CRC je sporadických, u ostatních se jedná o familiární onemocnění s různou penetrancí a různou mírou interakce s prostředím. CRC je heterogenním onemocněním, jednotlivé podtypy lze klasifikovat na základě odlišného klinického a molekulárního profilu. Článek publikovaný letos v květnu v Oncology Letters [1] poskytuje přehled základních molekulárních subtypů CRC a zdůrazňuje význam molekulární typizace v predikci mortality a odpovědi na léčbu.

MUDr. Petr Kocna, CSc: GastroWeb – internetový portál pro gastroenterology
31.3.2009 Administrátor | Další informace...

Více než 150 odkazů na internetové stránky pro gastroenterologii. Nabídka českých a zahraničních časopisů, přímé odkazy na abstrakta a full-text článků z gastroenterologie, klinické biochemie, imunologie a dalších oborů. Každý měsíc aktuální novinky z domova nebo ze světa. 114 vybraných (přeložených) abstrakt z českých i zahraničních časopisů věnovaných gastroenterologii. Přehled kongresů a odborných setkání. Nabídka 50 laboratorních testů v gastroenterologii, s edukačním aspektem miniencyklopedie - GastroLab.

Archiv