Nová studie znovu upozorňuje na rizika konzumace masných výrobků

7. 3. 2013 | Tisková zpráva WCRF


Milovníci masných výrobků mají vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny i předčasného úmrtí. Takové jsou závěry nejnovějšího výzkumu, který je součástí rozsáhlé studie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) [1, 2].

Nová studie znovu upozorňuje na rizika konzumace masných výrobků

Ilustrační obrázek: depositphotos.com

Závěry výzkumu byly právě publikovány v odborném časopise BMC Medicine [1]. Autoři uvádějí, že sůl a chemikálie používané ke konzervaci masných výrobků mohou poškozovat zdraví konzumentů. EPIC [2] je kohortní studie, která již téměř 13 let zkoumá u téměř půl milionu lidí z 10 evropských zemí jejich stravovací zvyklosti a případnou souvislost s tzv. civilizačními nemocemi.

Dr. Rachel Thompsonová z britského WCRF (Světový fond pro výzkum rakoviny, World Cancer Research Fund) uvedla: „Tyto nejnovější závěry ze studie EPIC jsou dalším potvrzením důkazů o zdravotních rizicích plynoucích z konzumace masných výrobků. Náš dosavadní výzkum, který byl poprvé zveřejněn v roce 2007 a později potvrzen v roce 2011 [3], jasně dokazuje, že konzumace masných výrobků, jako je například slanina, šunka, hot dogy, salámy a uzeniny zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.“

„Zjistili jsme také, že kdyby každý člověk ve Velké Británii snížil svou denní spotřebu masných výrobků na 10 g či méně, každoročně by bylo možné předejít přibližně 10 % případů kolorektálního karcinomu. Jinými slovy, jen ve Velké Británii by bylo každoročně diagnostikováno o 4 100 méně případů rakoviny tlustého střeva a konečníku (Pozn.). Proto WCRF doporučuje lidem, aby se pokud možno vyhýbali konzumaci masných výrobků.“

„Pokud se týká červeného masa, doporučená týdenní dávka by neměla přesáhnout 500 g (hmotnost masa po tepelné úpravě). Červené maso je sice rovněž spojováno s vyšším rizikem vzniku kolorektálního karcinomu, obsahuje však i důležité živiny. Bylo prokázáno, že nepřesáhne-li konzumace červeného masa 500 g týdne, není významně zvýšené riziko vzniku tohoto zhoubného onemocnění. Pokud si však člověk pravidelně dopřává vyšší než doporučenou dávku červeného masa, pak má zvýšené riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.“

Poznámka překladatele

  • Epidemiologie kolorektálního karcinomu v České republice je podrobně diskutována na samostatné stránce.

Reference

  1. Rohrmann S, Overvad K, et al. Meat consumption and mortality - results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. BMC Medicine 2013. doi: 10.1186/1741-7015-11-63
  2. EPIC – European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition
  3. Souvislost mezi stravou a rakovinou tlustého střeva: potvrzen vliv masa a vlákniny (kolorektum.cz, 23. 5. 2011)

Klíčová slova: masné výrobky, kardiovaskulární onemocnění, rakovina, předčasná úmrtí, Světový fond pro výzkum rakoviny (WCRF)

ČLÁNKY S PODOBNOU TEMATIKOU